• De voetbalvereniging Oldenzaal en welzijnsorganisatie Impuls gaan een nieuwe samenwerking aan. In het clubhuis van de voetbalvereniging en op het sportpark organiseert Impuls de eerste drie weken van de zomervakantie de Vakantieklas Doen!

Het bestuur van de vvo legde een paar weken geleden de vraag bij de gemeente neer of er in de zomervakantie activiteiten georganiseerd mogen worden op de sportvelden. Dit, omdat veel mensen niet op vakantie gaan. Impuls was toen al bezig met het opzetten van een vakantieklas en zocht een geschikte locatie in de wijk de Thij. ‘Zo zijn we bij elkaar gekomen’, zegt de voorzitter van vv Oldenzaal, Cor Oostendorp. ‘We zijn erg enthousiast met het initiatief en hopen op een mooie samenwerking.’

De voetbalvereniging Oldenzaal ziet graag dat het clubhuis en sportpark optimaal gebruikt wordt.  ‘Wij zien kansen om dit verder uit te bouwen’, volgt Oostendorp. ‘Ook met andere organisatie binnen Oldenzaal.’

In Tubantia stond op 24 juni onderstaand bericht over de Vakantieklas.

‘Vakantieklas’ Oldenzaal: steuntje in de rug voor kwetsbare kinderen

Kwetsbare basisscholieren uit gezinnen die het moeilijk hebben, krijgen deze zomer een steuntje in de rug. Hoe? Met de ‘Vakantieklas’.

Welzijnsorganisatie Impuls kreeg vanuit het onderwijs signalen dat een groot aantal basisscholieren worstelt met problemen in de thuissituatie. ‘En dat merkten wij ook tijdens huisbezoeken’, zegt Carla Boerrigter, coördinator armoedepreventie bij Impuls, die het bijzondere project samen met haar collega Linda Rijssemus op touw heeft gezet.

Huisbezoek kwetsbare gezinnen

Boerrigter: ‘We hebben samen met jongeren- en kinderwerkers op zo’n tweehonderd adressen vierhonderd kinderen bezocht en speelgoedsets en een puzzelboekje gebracht. Dan kom je bij kwetsbare gezinnen met tal van hulpvragen. Gezinnen die het om uiteenlopende redenen zwaarder hebben en waar we ons zorgen over maken. Die financiële problemen hebben en niet op vakantie kunnen. Armoede speelt ook een rol.’

Ruim 500 kwetsbare kinderen zijn in beeld. Maar het aantal ligt hoger. Pubers verstoppen zich. Dan kwam de coronacrisis nog eens bij. ‘Ouders moesten hun kinderen ineens thuis houden en daar juf gaan spelen. Het project ‘Vakantieklas’ is coronagerelateerd. Dit is de eerste keer, maar we willen dit ook in volgende jaren gaan doen. Want zes weken vakantie is wel erg lang’, aldus Boerrigter.

Ontstressen door plezier te maken

De Vakantieklas is de eerste drie weken van de schoolvakantie en is voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Het project biedt per week veertig kinderen vermaak. Ze krijgen geen les, maar kunnen zich vijf dagen lang van half tien in de ochtend tot half vier ’s middags uitleven met sporten, lezen, theater, spelletjes en zo af en toe spelenderwijs ook nog iets opsteken. En vooral ook ontstressen door plezier te maken. Kinderen van wie bekend is dat het thuis slecht gaat door bijvoorbeeld huiselijk geweld, ziekte in het gezin, scheiding of een sterfgeval, mogen wat vaker meedoen. ‘Sommige kinderen zijn zwaar mantelzorger voor hun ernstig zieke moeder’, schetst Boerrigter.

Alle basisscholen zijn benaderd en ze doen allemaal mee. Er zijn al tachtig aanmeldingen uit alle delen van Oldenzaal. Dat gebeurt vanuit de school in overleg met de ouders. Carla Boerrigter denkt zeker dat het aantal van 120 moeiteloos wordt gehaald. Ruim vijfhonderd kwetsbare kinderen uit probleemgezinnen zijn in beeld, vertelt ze. Daarvan zitten er vierhonderd op de basisscholen. ‘Maar het aantal ligt hoger’, is haar stellige overtuiging. Ze wijst op de verborgen armoede. ‘En pubers hebben we minder goed in beeld. Die verstoppen zich.’

Programma op twee locaties

De Vakantieklas is op twee locaties: bij Breedwijs aan de Helmichstraat 42b en in het clubgebouw en op de velden van VV Oldenzaal. De activiteiten worden verzorgd door Theaterschool ZOT,  Budovereniging Hantei, Milja’s Bouwlab lego en knikkerbanen bouwen,  Bibliotheek Oldenzaal en ‘Supporter van Elkaar’. De Rotary regelt elke vrijdag bosspelen en het Boeskoolfonds schenkt alle deelnemers een Zappelin Doeboek.

Informatie via Impuls: 0541-571414