• Wat is typisch voor vv Oldenzaal? Welke kernwaarden horen bij de club en wat is de stip aan de horizon? Ofwel; waar willen we naar toe? Afgelopen donderdag ging het bestuur met enkele leden verder met de uitwerking van de brainstormavond van 17 januari. ‘We moeten eerst het fundament leggen’, aldus Richard Migchielsen, ontwikkelmanager en procesbegeleider.

Naast het bestuur, dachten Martin Oude Nijhuis en Maarten Hofste van het derde elftal mee. Ook Edo Hilgenberg, Tim Lempsink en Peter Aagten van de veteranen deden mee evenals Pim Nijhof van het eerste elftal.

Begeleider Richard Migchielsen maakt eerst een kennisrondjes en peilt de verwachtingen van de avond. Die lopen uiteen van al concrete actiepunten tot de wens om een visie met korte en lange termijn doelstellingen. ‘Misschien moeten wel keuzes maken’, zegt Peter. ‘Wat doen wij met zaterdagvoetbal?’ Zorgen zijn er ook. Over de aanwas jeugd. Over de vergrijzende vereniging. ‘En is het een haalbare kaart om meer jeugdspelers aan te trekken’, vraagt Edo zich af. ‘Het is de belangrijkste levensader van je club’, reageert Pim.

Voor we concreet antwoord kunnen geven, is het eerst zaak om na te denken over de identiteit van vv Oldenzaal. Die bestaat uit een pakkende zin, een belofte, vier of vijf kernwaarden en een ambitie. In vier groepen gaan de aanwezigen aan de slag. Twee groepen denken na over kernwaarden, de andere twee over beloften.

Bij kernwaarden komen woorden als kleinschalig, laagdrempelig en financieel gezonden voorbij. Maar ook respect, prestatie en ambitie. Bij beloften wordt een onderscheid gemaakt tussen de belofte aan het kind en de belofte aan ouders. ‘Aan kinderen moet je volgens mij niet zoveel beloften doen’, zegt Pim in het plenaire gedeelte. ‘Beloof ze vooral veel plezier.’ Verder komen naar voren: twee keer per week trainen, voldoende faciliteiten, leuke activiteiten. En de ouders dan? Wat beloven we hen? Passende begeleiding voor de teams, korte lijnen, leren en ontwikkeling, komen voorbij.

Het is aftasten, onderzoeken en hard werken om tot een herstructurering van de club te komen. De eerste stappen zijn gezet. Een eerste, mogelijke kernwaarde ontpopt zich al langzaam. Kleinschaligheid geeft mogelijkheden om oprechte aandacht te geven. Het biedt aanknopingspunten voor de volgende sessie. Die is op donderdag 21 februari. Daarna volgen er nog twee en komt er een terugkoppeling aan de leden.

Tussentijds komt de werkgroep nog eens bij elkaar om de beloften en kernwaarden door te nemen en nader te formuleren.