• De voetbalvereniging Oldenzaal lanceerde tijdens de nieuwjaarsreceptie van 2018 de film ‘zeg nee tegen racisme’. We zijn bijna twee jaar verder en helaas blijft deze film nog steeds actueel, gezien de racistische spreekkoren afgelopen zondag tegen voetballer Ahmad Mendes Moreira. Niet alleen in het betaald voetbal, maar ook bij de amateurs wordt komend weekeinde letterlijk en figuurlijk stilgestaan bij de strijd tegen racisme en discriminatie. Zustervereniging Quick'20 laat in de Tubantia weten daarin mee te gaan en legt duels een minuut stil wegens racisme.

Het uitbannen van racisme en discriminatie op en rondom het voetbalveld is een thema waar de vvo al jaren voor staat. De spelers van het eerste elftal spelen sinds de lancering van de antiracisme film met het logo respect op de mouw. Daarnaast is de vvo met de drie andere voetbalverenigingen en de KNVB in gesprek om een soortgelijk initiatief als de film gezamenlijk op te pakken en een statement te maken.

Bekijk de film hier nogmaals en lees de totstandkoming ervan hieronder.

---- oud bericht ---

De voetbalvereniging Oldenzaal begint 2018 met de lancering van de film 'weg met racisme op het veld' tijdens de nieuwjaarsreceptie op zondag 7 januari. De campagnefilm is in eigen beheer gemaakt en de club ontving er een gemeentelijke subsidie voor. Bart Hampsink, lid algemeen bestuur en trainer van de JO19, licht het initiatief toe.

Een campagne tegen racisme op het voetbalveld, waarom?

‘Wij merken al enige jaren dat er veel racisme is op en rondom voetbal- en sportvelden. Het zijn vaak niet de spelers in het veld die zich racistisch uiten, maar toeschouwers langs de lijn. De vvo en diens jeugdleden zijn daar helemaal klaar mee. Op een avond, nadat er weer racistische uitingen waren gevallen tijdens een wedstrijd van de JO19-1, brainstormden we met de begeleiding uit de jeugd over de vraag: hoe laten wij als voetbalvereniging Oldenzaal zien dat we tegen racisme zijn?’

Een film is de uitkomst, waarom deze opzet?

‘De film zet aan tot nadenken. Met name de actie van de trainer die te zien is. Hij kiest voor de makkelijke weg en stuurt zijn vrouwelijke speler en zijn gekleurde speler weg. Iets wat helaas in de praktijk gebeurt.’

Hoe verliepen de opnames?

‘We filmden twee dagen met Jesper van Vis Media. Het enthousiasme van de acteurs, onze eigen leden, maakte indruk op mij. Het rollenspel van de beledigende toeschouwers bracht best wat emoties met zich mee. Het was enorm moeilijk voor hen om iets te brengen waar ze totaal niet achter stonden. Dinsdag 2 januari bekeken we met de cast de campagnefilm en iedereen was er stil van.’